TEMMUZ AYINDA 123 İŞÇİ CAN VERDİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, temmuz ayında en az 123 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı.
İSİG Meclisi’nin raporuna göre, temmuz ayında en çok iş cinayeti tarım, inşaat, metal, belediye/genel işler ve gıda işkollarında yaşandı. Tarım/orman işkolunda 42, inşaat/yol işkolunda 24, metal işkolunda 9, gıda/şeker ve belediye/genel işler işkollarında ise 7’şer işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre temmuz ayında yaşamını yitiren 123 emekçinin 97’si işçi ve memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 23’ü çiftçi/küçük toprak sahiplerinden, 3’ü kendi hesabına çalışanlar/esnaflardan oluştu.
TRAFİK KAZALARINDA ÖLDÜLER
Temmuz ayında işçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme ve düşme nedeniyle can verdi. Trafik, servis kazası nedeniyle 33 işçi hayatını kaybederken, ezilme ve göçük nedeniyle 26 işçi yaşamını yitirdi. Rapora göre, temmuz ayında yaşamını yitiren 123 işçinin 6’sı meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Bu 6 kişinin çiftçi olduğu ve yakalandıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı nedeniyle can verdiği tespit edildi.
16’SI KADIN, 9’U ÇOCUK
Temmuz ayında yaşamını yitiren işçilerin 16’sı kadın. Bu kadınların 6’sı mevsimlik tarım işçisi, 5’i ise çiftçiydi.
İş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçi sayısı ise 9 olarak saptandı. Bu çocuk işçilerin en küçüğü 13 yaşındaki Sedat Yalçın’dı. Mevsimlik orman işçisi olan Yalçın, Düzce’de çalı ve otları temizledikleri ormandan traktörle köye dönerken traktör römorkuna ağaç devrilmesi sonucu can verdi. Rapora göre, temmuz ayında yaşamını yitiren işçiler arasında 3 Suriyeli göçmen işçi bulunuyordu. Bu işçiler mevsimlik tarım işçileriydi.
Raporda “Yaşananlar iş kazası, kader değil cinayet ve katliamdır. Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Adalet istiyoruz” ifadelerine yer verildi.