Platform dediğimizde iki çeşit platform var; biri yük platformu, diğeri de personel platformu.
Biz personel platformuyla başladık işe, daha sonra yük platformlarıyla devam ettik. Şu anda araç platformları, yük platformları, makaslı platformları imalatı yapıyoruz.
Beş senedir seri üretim yapıyoruz. Yurt dışına ihracatımız var.
2014 Temmuz’undan beri asansör ve platform ayrımı gündeme gelince, yasal olarak, iş güvenliğiyle ilgili kurallar ve denetleyici kuruluşlar da gündeme geldi. Bundan sonra bizim sektöre karşı bir talep gelişti. Gelişen talep nedir? Her binada bir otopark zorunluluğu beraberinde bir araç asansörü ihtiyacı doğurdu. Fakat maliyetten ve emniyetten dolayı inşaat firmaları bunu tercih etmediği için alternatif ürünler arayışına gittiler. Bizim ürettiğimiz platformlar araç platformları olarak ihtiyacı karşıladığını gördüler.
Bunun yanı sıra makaslı platform imalatımız var. Personel yükseltici dediğimiz platformlar imal ediyoruz. Ağırlıklı olarak yurt dışına satmaya başladık.
2016 yılı sonu itibariyle de personel platformları satın alarak kiralama işine başladık. Bizim açımızdan büyük bir yatırım yaptık. Türkiye’de bulunmayan spesifik platformlar getirdik. Herkesin kullandığı araç üstü platform, makaslı platform kiramla işi değil de eklemli platform, örümcek platform, buna benzer uzun metraj araç üstü platformlar gibi yatırımlarımız oldu.
Şu anda iki kolda devam ediyoruz. Biri imalat dediğimiz, araç platformu, yük platformu ve makaslı platform imalatı. Diğeri ise kiralama içerisinde bir kolumuz var.
Platform sektöründe, yük platformu sektöründe aslında yeni bir firmayız ama var olan firmalar içinde de en organize olan firmalardan biriyiz.
Marka bilinirliliği ve yaptığı üründen sonra bilinirlik açısından şu anda ilk üçte olan bir firma. Bunun en büyük sebebi de bizim şu anda beş tane makine mühendisimiz var. Bunlar devamlı tasarım yapıyorlar. Sektör ustayla beraber bir yol aldı. Biz ise ilk başta mühendisler, bunun çizimi ve bunu imalata sokma şeklinde bir alternatif geliştirdik.
Bizim ürünün bir özelliği de tonajlı ürünler yapıyoruz. Kurumsal firmalara iş yapıyoruz. Mesela Türkiye’de Petrol Ofisi’nde ciddi bir proje gerçekleştirdik. Bu projeyi -normalde bu tür kurumlarda ‘iş bitirme belgesi’ almak çok zordur- onu teslim ettik. Mercedes’in bütün yük asansörü ve araç platformu işlerini biz üstlendik.
Niye bizi tercih etti bu firmalar? Tercih etmelerinin en büyük sebeplerinden biri yaptığımız için gerçekten bir mühendislik hesabı olduğu, bir Ar-Ge çalışması olduğudur. Bu ürünü uzun soluklu kullandıklarında, mesela dört senedir ürünü kullanan firmalar hala bir teknik destek ihtiyacı duymadılar.
Yaptığımız ürünlerin hepsinde bir sorumluluk alıyoruz. Beğenmediğimiz bir ürünü müşteriye teslim etmiyoruz. Belki çok basit, çok sıradan bir söylem ama bunu pratik boyutuyla yaptık. Müşterinin beğenmediği, kabul etmediği, içine sinmediği en küçük bir ayrıntı bile bizim için önemli. Buna hep dikkat ettik: Biz bu şekilde kısa zamanda bir yerlere geldik. Ürünün kalitesini esas aldık. Ama beraberinde en önemli olay müşteridir, dedik. Müşterinin tercihi, müşterinin ne istekleri, müşterinin hoşnutluğu.
Bunun dışında da her ürün için Makine Mühendisleri Odası’ndan “Uygunluk Beyanı” alıyoruz. Müşteri şaşırıyor mesela, neden alıyorsunuz, diyor. Biz ne kadar sözleşmeleri ne kadar sayfa sayfa yapsak da ürünü boyayıp size getirsek de teknolojik ürünler kullansak da aklınızda bir soru işareti kalmasın, o yüzden bütün ürünlere “Uygunluk Raporu” veriyoruz.
Araç ve yük platformu verdiğimizde de araç platformlarında çok olmuyor da ama yük platformlarında firmalar imalatları içinde devamlı kullandıklarından dolayı üç ayda bir bakım yapmak zorundadırlar. Firmaya şunu dayatmıyoruz, ‘biz ürünü sattık, bakımını biz yapalım’, demiyoruz. İşin bir an önce çözülüp imalatını devam ettirmesi için en yakın mesafedeki servis firmalarıyla görüştürüyoruz.
Bizim 7/24 çalışan iki ekibimiz var, mobil ekibimiz. Bunlar tamamen servis hizmetine entegre olmuş arkadaşlar.
Yük platformlarında olmazsa olmaz kullanılan malzeme ve dizayn. Mühendislik hesabı yapılmadığı zaman sıkıntı olabiliyor. Burada emniyet çok önemli. 2014 Temmuz ayından beri platformlarla asansörler birbirinden ayrıldı. Yani platform sadece yük taşıyacak, yük platformu; asansör de sadece insan taşıyacak.
Tabii biz en kötüsünü düşünerek hareket ediyoruz. En kötüsü nedir? Mesela, kullandığımız malzeme Uzakdoğu’dan gelen bilmediğimiz malzeme veya üzerinde en küçük bir şaibe olsa bile o ürünü kendi imalatımızda kullanmıyoruz.
İkincisi zincirlerin mukavemeti, pistonların kaldırma kapasitesi, hidrolik ünitenin pompa ve motor gücü çok önemli. Bunları eğer mühendislikle birleştirerek hayata geçirirsen bu ürünlerde olabilecek riski alırsın. Mesela, bir piston patladığında malı olduğu gibi aşağıya indirebilir. Biz burda ne yapıyoruz? Hortum patlama valfi kullanıyoruz.
Bunun dışında, zincirleri tek sıra değil de çift sıra zincir kullanıyoruz. Bir ton yük kaldıracaksan iki ton mukavemetli iş yapman lazım. Biz bunun da üstüne çıkarak dört ton mukavemetli yapıyoruz. Kullandığımız swichler Almanya’nın seçkin bir markasının ürünleridir. Bunlar her türlü dışardan müdahaleye, erozyona karşı dayanıklı ürünler. Son yaptığımız ürünlerde şunu yaptık: zincirin yanına emniyet halatı da kullandık. Yani zincirde olası bir kopma, bir gerilme olması durumunda halatlar devreye giriyor.
Bizim Pazar şu anda çok yeni bir pazar aslında. Türkiye’de marketler zinciriyle beraber bir pazar oluştu. Bizim gördüğümüz, bu ürünün %10 civarında bir bilinirliği var. Hala %90 civarında bir boşluk var, her yerde kullanılabilir. Bir fırın, bir çiçekçi, seracı, tarımcı… Yani yüksekte işi olan, yükseğe yük taşımak isteyen bütün firmaların, bütün işletmelerin, bütün insanların tercihi. Artı değer yaratan bir ürün.
Yaptığımız iş, aslında özel tasarım. Bugüne kadar yaptığımız hiçbir makine aynı ölçülerde olmadı. Hep bulunulan koşula göre. Mesela, o an müşterinin kaldıracağı tonaj nedir, o tonaja göre. Yükseklik nedir, o yüksekliğe göre. Veya platformun çalışacağı alana kuyu diyoruz, o kuyunun ebatına göre yapıyoruz. Hep özel ölçü, hep özel istek. Oranın özgül koşuluna göre, müşterinin isteklerine göre, ürünün taşınırken hassasiyetine göre. Bizimki biraz özel tasarım.
Şu anda Türkiye’nin en büyük otomotiv firmalarından birine platform yapıyoruz. 20 ton kapasiteli bir makine. Hakeza bir tane makaslı platform yaptık, 10 ton kapasiteli bir makine. Ebatları hep farklı, 3×6, 5×6.
Araç platformlarında bu seriyi yakalayabilir miyiz, diye düşündük. Çünkü araç platformları dünya standartlarında hep 2.5×5 metredir. Yükseklikler değişir. Tonaj da 2 tonla 3 ton arasında değişir. Biz genelde üç tona göre yapıyoruz. Ama bunun da stoğunu yapamıyoruz. Çünkü müteahhitler araç platformunu yeni bildiğinden dolayı, 6 aydır biliyor, bir sene önce kuyu yaptırmış. O yüzden kuyu uymadığından dolayı, biz oranın ölçüsüne göre yeni bir imalat yapıyoruz. Özel terzilik gibi, kişiye özel bir iş gibi, kuruma özel bir iş gibi değerlendirebiliriz.
BOĞAZİÇİ PLATFORM Genel Müdürü Erhan AVŞAR